SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Söderhamns GF
Gymnastik
Ledare i Söderhamns GF
Här finns den information du behöver om du funderar på ledarskap främst inom truppen! 

Din ideella uppgift som ledare är ett förtroende, ett viktigt och värdefullt uppdrag. Både för dig, gymnasterna och för föreningen! Du som ledare ska sträcka lite extra på dig, för du har världens bästa och häftigaste uppdrag!! 

Som ledare inom truppen får du utvecklas tillsammans med gymnasterna, i den takt som du och gymnasterna behöver. 

Ledare inom truppen har tre olika steg:
- Huvudledare
- Ledare
- Hjälpledare

Du kan själv önska vilket steg du vill jobba utifrån, men det är också föreningens behov och din kunskap som styr. 

Huvudledare är den ideella person som planerar, strukturerar och lägger upp träning, tävling och truppen. Den har kunskap och kompetens utifrån Gymnastikförbundets utbildningar och kanske till och med egen erfarenhet av att träna. 
Du som huvudledare leder träningen tillsammans med dina ledarkollegor och har huvudansvaret och ser till att allt funkar! Huvudledare har ansvar för att gruppen och individen utvecklas och ett effektivt, roligt och utvecklande träningssätt. Huvudledaren har den licens gruppen tränar och tävlar efter och ska se till så att dess regler följs. 

Ledare är den ideella person som hjälper till på samma sätt som huvudledaren, men kanske inte har lika stort ansvar. Ledaren har kanske inte samma utbildningar och kanske inte heller den erfarenhet som huvudledaren har. Du leder gruppen tillsammans med dina ledarkollegor och hjälper gymnasterna att utvecklas och att ha kul. Här kan de vara bra att ha utbildningar och lära av huvudledaren. Du kanske snart är huvudledare. 

Hjälpledare är den ideella person som kanske är ny inom idrotten/föreningen eller en ideell person som precis startat sitt ledarskap. Hjälpledare lämnar det mesta ansvar till huvudledaren, men är tillgänglig och hjälper till under träning. Som hjälpledare har du eller ska precis börja med bas-utbildningarna som finns för nyblivna ledare. Hjälpledare hjälper till på träning i den mån som personen känner att den klarar av och på de övningar som den har fått licens/tillstånd för. Kom ihåg att du har ansvar men huvudledare har även ett ansvar. Som hjälpledare behöver du inte ha samma kunskap och kompetens som din huvudledare. En hjälpledare är stöttande och ser till att alla i gruppen är med. 

Beroende på vilket trupp du är ledare i kommer de olika stegen att innebära olika kunskaper. Har truppen tränat länge och på en hög nivå så blir dina handlingar som hjälpledare mer kunskapskrävande än för en nystartad grupp osv. 

Vill du ha mer information mejla till truppen@soderhamnsgympan.se

*Om du är ledare i en grupp som ditt barn tränar i, så tränar barnet för halva priset*